Chyba nikogo nie zaskoczymy stwierdzeniem, że każdy marnuje wiele żywności. Wyobraźcie sobie, że każdego roku w Polsce marnuje się 4,5 mln ton jedzenia. Statystyczny Polak każdego roku marnuje ok. 250 kg jedzenia. A można to zmienić. Wystarczy tylko bardziej uważnie robić zakupy, ale też właściwie przechowywać jedzenie. Co może długo leżeć w lodówce?
Pojemniki na mrożonki oraz świeże jedzenie
Dzięki odpowiedniemu przechowywaniu jedzenia, rzeczywiście zdecydowanie mniej go marnujemy. Trzeba jednak pamiętać, że aby właściwie przechowywać produkty spożywcze należy właściwie zaaranżować przestrzeń lodówki. Pamiętajcie, że na drzwiczkach można trzymać tylko jedzenie, które jest odporne na zmiany temperatury. Mamy tu na myśli choćby gotowe sosy, dżemy, a także majonez czy musztardę. Natomiast na górnej półce powinno się przechowywać właśnie produkty mleczne, ale i jaja. Na środkowej półce najlepiej trzymać produkty, które psują się szybciej, a więc wędliny czy biały ser. Dodatkowo to dobre miejsce do przechowywania gotowych dań czy produktów, które trzeba spożyć w pierwszej kolejności. Natomiast dolna półka to najlepsze miejsce na surowe mięso i ryby. Szuflady najlepiej wykorzystać do przechowywania warzyw oraz owoców. Zwróćcie uwagę na to, jak przechowujecie jedzenie. Tutaj należy postawić na właściwe pojemniki do przechowywania żywności. Powinny być wykonane z tworzyw sztucznych bez dodatku BPA. Warto postawić na te dostępne na stronie: https://pl.rotho.com/collections/pojemniki-na-swieza-zywnosc-i-pojemniki-na-mrozonki. Pojemniki na mrożonki powinny być w pełni szczelne.
Jak przechowywać ser żółty w lodówce?
Wiele osób zastanawia się, ile może leżeć ser żółty w lodówce? Otóż warto wiedzieć, że sery w kawałkach można trzymać nawet 14 dni. Nieco inaczej sytuacja wygląda w przypadku serów w plastrach. Takie produkty można przechowywać w lodówce maksymalnie 4 dni. Jednocześnie serów świeżych nie powinno się przechowywać w lodówce dłużej niż dwa dni. Pamiętajcie o jeszcze jednej bardzo ważnej rzeczy, a mianowicie, że proces wekowania pozwala zachować świeżość na dłużej. Jeżeli kupicie większy kawałek sera, to najlepiej podzielić go na mniejsze kawałki, a następnie zawekować. W ten sposób nie musicie obawiać się, że Wasze jedzenie będzie się marnować.
Ile może leżeć mięso w lodówce?
Mięso można przechowywać w lodówce, jednak najlepiej robić to w foliowym woreczku bądź miseczce przykrytej folią spożywczą. Dobrze jeżeli w lodówce panuje temperatura na poziomie 2 stopni Celsjusza. Świeże mięso można przechowywać w lodówce maksymalnie 3 dni. Sytuacja wygląda inaczej w przypadku mięsa mielonego. Najlepiej wykorzystać mięso mielone od razu po zmieleniu bądź trzymać w lodówce maksymalnie kilka godzin. Natomiast surowe ryby, a także owoce morza można przechowywać w lodówce maksymalnie dwa dni, przy czym już drugiego dnia zarówno ich smak, jak i tekstura pogarszają się. A co z pieczarkami? Ile pieczarki mogą leżeć w lodówce? Wyobraźcie sobie, że całkiem długo. Białe pieczarki można trzymać w lodówce 5 dni, natomiast brązowe – około tydzień. A czy mrożenie parówek jest bezpieczne? Oczywiście, że tak. Głębokie mrożenie sprawia, że produkt zachowuje swoje walory smakowe. Musicie jednak pamiętać o jednej bardzo ważnej rzeczy, a mianowicie zaraz po otwarciu paczki parówek należy je zamrozić, przy czym nie można trzymać ich dłużej w zamrażalniku niż 6 miesięcy.